Γιάννης Μαλταμπές

 

10150042_10202406604741266_Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1966 στη Βουρκωτή της Άνδρου. Τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στην Άνδρο. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο της Βουρκωτής, το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Χώρας Άνδρου και το Λύκειο Γαλατσίου. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και από το 1990 είναι Δικηγόρος Αθηνών. Από το 1999 δικηγορεί  στον Άρειο Πάγο και στο ΣτΕ. Αυτό τον καιρό ολοκληρώνει το master στην Ορθόδοξη Θεολογία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Άνδρου, Ασπασία Μπατζογιάννη και έχει τρία παιδιά.

Από το 1999 έως το 2002 διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων. Τον Οκτώβριο του 2002 εκλέχθηκε Έπαρχος Άνδρου, αξίωμα το οποίο υπηρέτησε μέχρι το Δεκέμβριο του 2010. Το 2011, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΝΔΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ», εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άνδρου.

Ως Έπαρχος Άνδρου, χρησιμοποιώντας τη νομική του παιδεία, προέβη σε σημαντικές παρεμβάσεις για την επίλυση ζητημάτων που αφορούσαν στην προάσπιση δικαιωμάτων των ανδριωτών, αλλά και με αφορμή την Άνδρο και των κατοίκων των νησιών όλων των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα για το ζήτημα των «Δημοσίων Κτημάτων» του Αγίου Πέτρου, όπου έπρεπε να αποδειχθεί ότι στην εν λόγω περιοχή δεν έχει καμία αξίωση το Ελληνικό Δημόσιο, προετοίμασε ο ίδιος την αίτηση θεραπείας και όλα τα υπομνήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών και με δική του πολιτική και διοικητική ευθύνη επίλυσε επιμέρους ζητήματα υψίστης σημασίας για το νησί, όπως η συνέχιση έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή και τη μεταγραφή συμβολαίων.

Επίσης για το ζήτημα των χορτολιβαδικών εκτάσεων, ο ίδιος αγωνίστηκε για να αποδείξει επί 20ετία, υπερασπιζόμενος πλήθος Ανδριωτών και Κυκλαδιτών, ότι δεν ισχύει το υπέρ του Δημοσίου τεκμήριο στις Κυκλάδες, διότι τα ακίνητα στις Κυκλάδες δεν περιήλθαν στην οθωμανική κυριαρχία, αλλά παρέμειναν ιδιωτικά και μετά το 1453, ενώ στο Ελληνικό Κράτος πέρασαν μετά την απελευθέρωση. Εν τέλει η προσπάθειά του δικαιώθηκε και από το 2006 η Δ/νση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε τη δυνατότητα ανοικοδόμησης και εκμετάλλευσης μεγάλων χορτολιβαδικών εκτάσεων που έως τότε ήταν υπό αδικαιολόγητη ομηρία. Αυτό τον καιρό, εκπροσωπώντας  πολίτες των Κυκλάδων, ολοκληρώνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα αυτό, δηλαδή της διεκδίκησης ως  δημοσίων των ανέκαθεν ιδιωτικών χορτολιβαδικών εκτάσεων, μετά την κατά τη γνώμη του εντελώς λανθασμένη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου [1/2013] με την οποία εξομοιώθηκαν χωρίς καμία αναλογία  τα χορτολίβαδα των Κυκλάδων, τα οποία ανέκαθεν καλλιεργούνταν και κατέχονταν από ιδιώτες, με τα γκρεμνά της Σαντορίνης.

Προτάσσοντας το κοινωνικό και αναπτυξιακό συμφέρον του νησιού, διατήρησε το εργοστάσιο της ΔΕΗ σε υψηλή εφεδρεία και το σύνολο του δυναμικό του, συνολικά 27 εργαζόμενοι, παρέμειναν με τις οικογένειές τους στην Άνδρο.

Ύστερα από πρόταση του Γιάννη Μαλταμπέ, που έγινε αποδεκτή, επεκτάθηκε η γραμμή ηλεκτροδότησης Βουρκωτή- Άρνη και ανακαινίστηκε η γραμμή Χώρας – Κορθίου, με συνέπεια το δίκτυο να καταστεί κυκλικό σε όλο το νησί, ώστε σε περίπτωση βλάβης να υπάρχει πάντα η δυνατότητα εναλλακτικής παροχής ρεύματος.

Επί των ημερών του συγκροτήθηκε για πρώτη φορά η Επαρχιακή Επιτροπή Τουρισμού. Εκδόθηκαν για πρώτη φορά τουριστικοί οδηγοί, πεζοπορικοί χάρτες και το Επαρχείο Άνδρου συμμετείχε σ΄όλες τις εγχώριες εκθέσεις και το εξωτερικό με άρτια παρουσία. Στο πλαίσιο του τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, η Άνδρος συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Φιλοξενία Ομογενών 3ης Ηλικίας στην Ελλάδα» και παράλληλα διοργάνωνε ετησίως Συνέδρια Τουρισμού στο νησί.

Με στόχο την  προβολή της Άνδρου, το Επαρχείο, συμμετείχε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΑΣ» 2000-2006 Γ ΚΠΣ «Συλλογή Τεκμηρίωση και Ψηφιοποίηση Πολιτιστικού και Ιστορικού Υλικού της Άνδρου».

Για το ζήτημα της ελλιπούς ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, ο Γιάννης Μαλταμπές μέσω του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων, κατέθεσε προσφυγή στην Ε.Ε. στις 25 Σεπτεμβρίου 2006, και μετά από 6 μήνες ήρθε απάντηση ότι το ελληνικό κράτος είναι ελεύθερο να αποφασίσει ό,τι κρίνει σκόπιμο σε επιδοτήσεις και προκαθορισμένα δρομολόγια για την εξασφαλίσει της εξυπηρέτησης των νησιωτών.

Εξασφάλισε μέσω των Υπουργείων – και τη Νομαρχία νέα μηχανήματα για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του νησιού. Προέβη σε πλήθος μικρών και μεσαίων έργων υποδομής που βελτίωσαν την καθημερινότητα του πολίτη σε όλο το νησί, όπως γεφύρια, αντιπλημμυρικά έργα, ασφαλτοστρώσεις και διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων.

Σημαντικότατος ήταν ο ρόλος του Γιάννη Μαλταμπέ ως πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας της Άνδρου, που οργανώθηκε για πρώτη φορά επί της θητείας του. Με την επιτόπια παρουσία του και την άμεση κινητοποίηση των συναρμόδιων υπηρεσιών κάθε φορά που εκδηλωνόταν πυρκαγιά, συντόνιζε αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών. Δημιούργησε την ομάδα εθελοντών δασοπυροσβεστών. Ετησίως γινόταν καθαρισμός των παλαιών ημιονικών δρόμων, κυρίως εντός των οικισμών, για τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας.

Στις θεομηνίες 2003-2004 και 2006 με πρωτοβουλία του, κινητοποίησε την τότε Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, κηρύσσοντας το νησί λόγω των τεράστιων καταστροφών ως θεομηνιόπληκτο,  κατοχυρώνοντας κατά συνέπεια  με αυτή τη διαδικασία ποσό ύψους 6.500.000€ για την αποκατάσταση των ζημιών και την απευθείας ανάθεση από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. των εργασιών αποκατάστασής τους.

Για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νησιού τοποθετήθηκαν μεταλλικά στηθαία ασφαλείας συνολικού μήκους 15χλμ σε όλες τις επικίνδυνες διαδρομές καθώς επίσης έγινε για πρώτη φορά διαγράμμιση όλου του οδικού δικτύου του νησιού. Κατασκευάστηκαν τοιχία αντιστήριξης στις περιοχές: Απροβάτου (3 θέσεις), Βουρκωτή (3 θέσεις), Φίχτι (4 θέσεις), Μεγάλο χωριό – Τζέο (2 θέσεις), Στενιές Αγ. Βαρβάρα (3 θέσεις), Μένητες εκτός οικισμού (1 θέση), Στιβάρι (1 θέση), Πιτροφός (1 θέση), Καππαριά (2 θέσεις), Φαράλι (2 θέσεις),  Γεφύρι του Λέοντος (1 θέση), Βουρκωτή, Ορμος.

Επίσης επί των ημερών του, πραγματοποιήθηκαν ασφαλτοστρώσεις στις θέσεις: Κάμπο Γαυρίου 1 χιλ., Ατένι 3,5χλμ, Άνω Απροβάτου 3χλμ, Αγία Μαρίνα Απροβάτου 2,5 χλμ. Μονή Αγία Μαρίνας 0,5 χλμ, Στενιές 2,5 χλμ, Χώρα – Αποίκια – Βουρκωτή 2 χλμ., εντός Χώρας 1000μ, Πιτροφός – Χαλκολιμνιώνας 2,5 χλμ, Αμμολόχου 5χλμ, Λειβάδια, Σταυροπέδα προς Παλαιόπολη, Μέσα Βουνί – Μονή Παναχράντου 3χλμ, Κατάκοιλος (νεκροταφείο), Φελλός (νεκροταφείο), Βαρίδι 2χλμ, Καλλιβάρι 4χλμ. Μερμηγκιές 3χλμ, Κοχύλου – Ζαγανιάρι 2,5 χλμ, Πανοχώρι Άρνης 2 χλμ, Άρνη – Βόρη 1 χλμ, Βιτάλι 600 μ. Φάλλικα 600μ. Φυρόη 600μ.

Κατασκευάστηκαν τα Γεφύρια: Ατενίου, Παραπορτίου, Νειμποριού, Τρεις νέες γέφυρες στο δρόμο Αϊπάτια – Όρμος Κορθίου

Εκπονήθηκαν οι ακόλουθες μελέτες:

 • Αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Γαυρίου – Άνδρου στο τμήμα από Μεσαριά μέχρι Νειμποριό νήσου Άνδρου
 • Τοπογραφική αποτύπωση περιφερειακού δρόμου Πίσω Μεριάς Όρμου Κορθίου Άνδρου για την σύνταξη προμελέτης ταχείας αποκατάστασης ζημιών από την θεομηνία την Θεομηνία Οκτωβρίου 2006.
 • Αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης αρχαιολογικού Χώρου Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Κορθίου ν. Άνδρου.
 • Τοπογραφική αποτύπωση τμημάτων δρόμων του οικισμού Καππαριάς με σκοπό την εκπόνηση μελέτης αποχέτευσης του οικισμού.
 • Τοπογραφική αποτύπωση τμημάτων δρόμων του οικισμού Συνετίου με σκοπό την εκπόνηση μελέτης αποχέτευσης του οικισμού.
 • Οριστική μελέτη χάραξης δρόμου που ενώνει τον επαρχιακό δρόμο με την παραλία της Παλαιόπολης Άνδρου.
 • Οριστική μελέτη Λιμενικών Έργων Γ΄Φάση Λιμένος Γαυρίου Δήμου Υδρούσας ν. Άνδρου.
 • Τοπογραφική αποτύπωση χώρου γηπέδου γυμνασίου Γαυρίου ν. Άνδρου.
 • Τοπογραφική αποτύπωση για προσθήκη 6 νέων αιθουσών δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου.
 • Αναγνωριστικές μελέτες οδοποιίας αγροτικών δρόμων Φάλλικα – Βραχνού και Αποίκια Ευρουσές.
 • Προμελέτη οδοποιίας σύνδεσης λιμένος Γαυρίου με επαρχιακό δίκτυο.

Η διαδικασία καταγραφής και χαρακτηρισμού των δρόμων του οδικού δικτύου των νησιών, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γιάννη Μαλταμπέ από την Άνδρο, παράδειγμα που ακολούθησαν και άλλα Κυκλαδονήσια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το μείζον ζήτημα με τις μεταβιβάσεις και αγοροπωλησίες ακινήτων.

Έγιναν επισκευές – συντηρήσεις σ΄ όλα τα σχολεία του νησιού, συνολικής δαπάνης 1.200.000€. Τοποθετήθηκαν προκατασκευασμένες αίθουσες στα σχολεία Μπατσίου, Γαυρίου, Χώρας, Μεσσαριάς, Νηπιαγωγείο Μπατσίου, Γυμνάσιο – Λύκειο Γαυρίου. Ολοκληρώθηκε η επέκταση Γυμνασίου Γαυρίου.

Για τις μεταφορές όλων των μαθητών της Άνδρου, ύστερα  από προσωπική παρέμβαση του Γιάννη Μαλταμπέ αυξήθηκαν κατά 50% τα διαθέσιμα κονδύλια.

Διοργάνωσε σημαντικές συναυλίες στο νησί όπως με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και πραγματοποίησε στην Άνδρο την 7η Παγκυκλαδική Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών. Συμμετείχε ετησίως στις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού όπως Χορωδιακό Φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου. Παράλληλα στήριζε κάθε πρωτοβουλία όλων των Συλλόγων της Άνδρου καθώς και συνέδραμε σε έργα των Συλλόγων, όπως στην επισκευή των σχολείων Πέρα Χωριών, Καππαριάς και Άρνης για χρήση πολιτιστικών κέντρων, ηλεκτροδότηση Αθλοθεάτρου Αποικίων. Διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για την Ελένη Γλύκατζη Αρβελερ.

Υποδέχθηκε στο νησί δύο Προέδρους της Δημοκρατίας, κ.κ. Κωστή Στεφανόπουλο και Κάρολο Παπούλια, τον κ. Αντώνη Σαμαρά ως Υπουργό Πολιτισμού, τον Πάνο Καμμένο ως Υπουργό Αιγαίου, τον Νικήτα Κακλαμάνη ως Δήμαρχο Αθηναίων και τον Αλ Γκορ ως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο δημοσίων σχέσεων αλλά και για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της Άνδρου.

Με πρωτοβουλία του Γιάννη Μαλταμπέ παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου για την λειτουργία Επισκοπείου, το ισόγειο όπου μέχρι το 2005 στεγάζονταν υπηρεσίες του Επαρχείου. Επίσης μερίμνησε με επαφές του στο Υπουργείο Πολιτισμού στην ανακαίνιση δύο εκκλησιών των Ταξιαρχών και στη Μελίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Γιάννης Μαλταμπές συνέδραμε σε επισκευές του Κέντρου Υγείας Άνδρου, ύψους 140.000€, ενέταξε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου την ολοκλήρωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κορθίου, προϋπολογισμού 320.000€, ενέταξε στο Γ΄ΚΠΣ τη μελέτη για την αγορά οικοπέδου για την δημιουργία Νέου Κέντρου Υγείας Τύπου Α΄στην Άνδρο. Υποστήριξε το έργο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Β-Α.

Όσο για τη δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο, έργο υψίστης σημασίας για το νησί, πρωτοβουλίας Ιδρύματος Μωραΐτη, ασχολήθηκε επισταμένα και πήρε την προέγκριση της τεχνικής μελέτης από το Υπουργείο Υγείας, συνέταξε και κατέθεσε τη μελέτη σκοπιμότητας που εν συνεχεία εγκρίθηκε και ολοκλήρωσε τις όποιες διαδικασίες εκκρεμούσαν από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.

Ως  Δημοτικός Σύμβουλος από το 2011 μέχρι σήμερα ήταν και είναι παρών:

 • στη νίκη του Δήμου Άνδρου στο ΣτΕ για το οικόπεδο του ΒΙΟΚΑ Χώρας Άνδρου.
 • στην έκτακτη ανάγκη με την πτώση της χωματερής, στηρίζοντας το Δήμο Άνδρου στις άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης  του μείζονος ζωτικού ζητήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού.
 • στηρίζοντας το Δήμο Άνδρου στις ενέργειες για τα έργα υποδομής της Άνδρου, λιμάνια,  Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου.

Κείμενα του Γιάννη Μαλταμπέ:

–> Ανώνυμος Κριτής = αδύναμος ψυχικά άρρωστος άνθρωπος

–> Πατριωτισμός και εθνικισμός: Διάκριση των εννοιών

–> Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

–> Μελέτες στα πλαίσια των σπουδών για το master στην Ορθόδοξη Θεολογία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

–> Περί χορτολιβαδικών εκτάσεων