ΨΗΦΙΖΩ: Πότε, Πού, Ποιούς, Πόσους

 

Δημοτικό Συμβούλιο, εκλογικές περιφέρειες, δημοτικές & τοπικές κοινότητες

Το νησί αποτελείται από 3 Εκλογικές Περιφέρειες, την Ανδρο, το Κόρθι & την Υδρούσα.

Η Εκλογική Περιφέρεια Ανδρου εκλέγει 9 Δημοτικούς Συμβούλους, η Εκλογική Περιφέρεια Κορθίου εκλέγει 4 Δημοτικούς Συμβούλους και η Εκλογική Περιφέρεια Υδρούσας εκλέγει 8 Δημοτικούς Συμβούλους, σε σύνολο 21 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρου.

Υπάρχουν 24 Κοινότητες:

  • 2 Δημοτικές Κοινότητες (άνω των 1000 κατοίκων – Ανδρος & Μπατσί), που εκλέγουν 5-μελές Συμβούλιο
  • 6 Τοπικές Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, που εκλέγουν 3-μελές Συμβούλιο
  • 16 Τοπικές Κοινότητες κάτω από 300 κατοίκους, που εκλέγουν έναν Εκπρόσωπο

Τα 5-μελή Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων (Ανδρος & Μπατσί) ακολουθούν την σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου του νέου Δήμου Ανδρου σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των υποψήφιων συνδυασμών και ειδικότερα, ο επιτυχών συνδυασμός στο σύνολο του Δήμου, θα πάρει 3 έδρες του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, ανεξαρτήτως των τοπικών εκλογικών αποτελεσμάτων.

Τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων είναι 3μελή και η σύνθεσή τους προκύπτει από τα τοπικά εκλογικά αποτελέσματα των συνδυασμών.

Οι Τοπικές Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, εκλέγουν Τοπικό Εκπρόσωπο, που αναδεικνύεται από τον τοπικά πλειοψηφήσαντα συνδυασμό.

Πότε ψηφίζουμε

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 π.μ. και θα λήξει στις 7 μ.μ. της 18ης Μαϊου 2014. Σε περίπτωση, που χρειαστεί να επαναληφθεί, θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 25 Μαϊου, με τις ίδιες ώρες έναρξης και λήξης.

Που ψηφίζουμε

Ψηφίζουμε στον Δήμο του οποίου είμαστε Δημότες και είμαστε γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που βρίσκονται στο εκλογικό τμήμα. Αν δεν υπάρχει το όνομά μας σε αυτούς, μπορούμε και πάλι να ψηφίσουμε, εφόσον προηγουμένως προσκομίσουμε βεβαίωση εγγραφής στα Δημοτολόγια του Δήμου.

Μπορείτε να βρείτε πού ψηφίζετε, πατώντας την παρακάτω εικόνα:

mathepoupsifizeis_3Πως ψηφίζουμε

Το ψηφοδέλτιο χωρίζεται σε τρία μέρη:

  • Στο επάνω (η εκλογική μας περιφέρεια), ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει 3 σταυρούς προτίμησης
  • Στο μεσαίο (οι δύο άλλες εκλογικές περιφέρειες) έναν σταυρό προτίμησης.
  • Στο κάτω τμήμα (η κοινότητά μας), αν είμαστε σε Δημοτική Κοινότητα (Άνδρο ή Μπατσί) μπορούν να μπουν 2 σταυροί και σε όλες τις άλλες κοινότητες ένας σταυρός.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό. Όσα ψηφοδέλτια δεν έχουν καθόλου σταυρούς ή έχουν παραπάνω από τους επιτρεπόμενους, οι ψήφοι πάνε υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να καταμετρούνται οι σταυροί.

Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών. Τη δεύτερη Κυριακή (25 Μαϊου) θα γίνουν και οι ευρωεκλογές.

pos