Σεπ 022016
 

Κλείνουν δύο χρόνια με διοίκηση του Δήμου Άνδρου από την παράταξη Σουσούδη και το νησί έχει οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Μέχρι τώρα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν ασκήσαμε καμία κριτική γιατί άλλωστε ήταν περιττή. Αυτή η στάση ήταν επιλογή μας γιατί προτιμήσαμε όταν χτυπάει κανείς την λέξη Άνδρος στο διαδίκτυο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να βγαίνει φεστιβάλ Άνδρου, μονοπάτια, παραλίες και όχι σκουπίδια και απορριμματοφόρα, όπως έκανε η σημερινή διοίκηση όταν ήταν αντιπολίτευση.

1. Αυτή η διοίκηση λοιπόν απέτυχε παταγωδώς. Ο Δήμαρχος έδιωξε με τον τρόπο του από κοντά του όποιον είχε κάποιες ικανότητες ακόμα και από τα Τοπικά Συμβούλια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Προέδρου της Χώρας Λευτέρη Φραδέλου που ζήτησε να του δώσουν αρμοδιότητα να φράξει τις λακκούβες των δρόμων και αντί να του φορτώσουν και τις λακκούβες των χωριών, ο Αντιδήμαρχος Άνδρου άστραψε και βρόντηξε γιατί ήταν δική του αρμοδιότητα!!! Οι λακκούβες παραμένουν. Από όσους σύμβουλους έχουν μείνει, κάποιοι κάνουν μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά η Διοίκηση του Δήμου Άνδρου αυτή τη στιγμή είναι ο Δήμαρχος και ο υπουργός των οικονομικών του ο κ. Βουραζέρης. Όμως, ο Δήμαρχος δεν έχει καμία απολύτως ικανότητα συντονισμού και διοίκησης.

2. Και ο μεν Δήμαρχος είναι ανίκανος να διοικήσει και δεν θα γίνει ποτέ ικανός. Όσο για τον κ. Βουραζέρη δεν μπορεί να ασκηθεί πολιτική κριτική. Ο άνθρωπος αυτός συμπεριφέρεται εκδικητικά προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και υβριστικά προς τους υπαλλήλους, ενώ η συμπεριφορά του στα δημοτικά συμβούλια προς άπαντες δεν επιδέχεται καν χαρακτηρισμό. Στοχοποίησε τον Γιάννη Γλυνό και ασκείται έλεγχος από το 2001 μόνο στον πρώην Δήμο Κορθίου και όχι και στους τρείς Δήμους  της Άνδρου, όπως ζητήθηκε από την αντιπολίτευση και αποδέχθηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και ο έλεγχος ασκείται σε έναν άνθρωπο που αποχώρησε από την πολιτική για λόγους υγείας. Ο Γιάννης Γλυνός θα παραμείνει ιστορικό κεφάλαιο της αυτοδιοίκησης του νησιού ό,τι πόρισμα και να εξαχθεί από τους διεξαγόμενους ελέγχους.

3. Στην διαχείριση των σκουπιδιών, που ο Δήμαρχος  “είχε λύσεις για όλα” συνεχίζει να τα θάβει σε νέα χωματερή δίπλα στην παλιά, μιά και στην παλιά εκτελείται ευρωπαϊκό έργο ανάπλασης κόστους 800.000 ευρώ – μέχρι να μας πάρουν είδηση.

4. Ο Γιάννης Μηνδρινός, η Ελένη Γλυνού, ο Σταμάτης Κουλούρης που ακολουθούσαν και κατήγγειλαν το «περιβαλλοντικό έγκλημα» του Γλυνού, τώρα δεν ενδιαφέρονται καθόλου μπροστά στην απαράδεκτη νέα κατάσταση. Η αρχαιολογική υπηρεσία που έβαζε βάρδια επιτήρησης μήπως αδειάσει κάποιο απορριμματοφόρο, σήμερα είναι απούσα και αυτό αποτελεί σοβαρό ερώτημα για το ΚΑΣ.

5. Η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ με τα παιχνίδια Θωμά-Σουσούδη μάλλον χάθηκε οριστικά γιατί η Διοίκηση ήταν ανίκανη από τον Νοέμβριο του 2015 να αναθέσει μια απλή υδρογεωλογική έκθεση, την οποία στη συνέχεια μετέτρεψε σε μελέτη.

6. Η Αναπτυξιακή Άνδρου έχει ήδη απαξιωθεί εντελώς με αποτέλεσμα ακόμα και προσωπικές κατασχέσεις περιουσιών για τα χρέη της. Όσον αφορά τα μηχανήματά της και το προσωπικό, αυτά είναι σε τραγική κατάσταση. Για τους λόγους αυτούς για δεύτερη χρονιά δεν συντηρήθηκε κανένας χωματόδρομος για παραλία. Όσα τόλμησαν να πάνε με τζιπ στα Άχλα μετάνιωσαν πικρά. Στην ίδια κατάσταση Βόρη, Αποθήκες κλπ.

7. Η ανακύκλωση, η δεύτερη καλύτερη ανακύκλωση στις Κυκλάδες σε καθαρότητα προϊόντων (περίπου 93%) και αυξητικά νούμερα σε τόνους κάθε χρόνο, διαλύθηκε και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Ο αντιδήμαρχος που χειρίστηκε το θέμα, επέλεξε άλλη μέθοδο, να στέλνει σκουπίδια οικιακά στην Αθήνα, στους «κουτόφραγκους», που, βέβαια, επειδή δεν ήταν καθαρά, επέστρεψαν μία ποσότητα στο νησί.

8. Στη καθημερινότητα επικράτησε το καλοκαίρι μία τραγική κατάσταση. Το τουριστικό περίπτερο στο Γαύριο, πύλη του νησιού κλειστό, στην Χώρα επίσης κλειστό. Στην αγορά – πεζόδρομο της Χώρας δεν μπορούσε να κατέβει ούτε καρότσι με τραπέζια στρωμένα παντού. Διπλασιάστηκε το τέλος ενοικίασης στις παραλίες σε όλο σχεδόν το νησί αλλά, εν γνώσει του Δημάρχου, οι «ημέτεροι» νοίκιασαν 10 και 20 τ.μ και χρησιμοποιούσαν 100 και 200. Αλλοι ημέτεροι βρέθηκαν να λειτουργούν παραλιακά μπαρ χωρίς καν δημοπρασία (και αντίστοιχα έσοδα για τον Δήμο), ενώ άλλοι είχαν δώρο φως και νερό. Στον επιχειρηματία του λούνα παρκ στη Χώρα δόθηκε η χρήση του πάρκινγκ για το ποσό των 1.000 ευρώ για τρεις μήνες και ταυτόχρονα ο Δήμος του παραχώρησε το ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς καμία αδειοδότηση της ΔΕΗ, συνεργώντας στο έγκλημα της ρευματοκλοπής. Ο Δήμος από αυτή την ιστορία δεν θα κερδίσει ούτε ευρώ αντίθετα θα χάσει. Ας αναρωτηθούν όλοι ποιος θα κερδίσει.

9. Η προέκταση της πεζογέφυρας του Νειμποριού με χορηγία, έγινε με απίστευτη “μικρομπακαλική”. Ο λιμενάρχης δεν πρόσεξε καν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ότι γινόταν εργασίες στην παραλία χωρίς καμία άδεια και δεν έκανε κανέναν έλεγχο (γιατί άραγε;). Ο ίδιος Λιμενάρχης δύο χρόνια πριν, διέκοψε το έργο του βιολογικού γιατί η διέλευση του αγωγού από την παραλία προς Τρύπες, μιας ημέρας εργασία, δεν είχε την τυπική άδεια της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, χρεώνοντας το έργο με 15.000 ευρώ για την αμοιβή της μπίγας που παρέμεινε για τον σκοπό αυτό στο λιμάνι. Ενδιαφέρον θα έχει η άποψη του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για το θέμα.

10. Κανένα σημαντικό έργο δεν ωριμάζει στο νησί. Ήδη απεντάχθηκε ο βιολογικός Μπατσίου – Γαυρίου, έργο αξίας 5.000.000. ευρώ με κίνδυνο να ζημιωθούν οι επαγγελματίες. Ήδη οδηγείται με την πρακτική της σημερινής διοίκησης ο βιολογικός Κορθίου σε πλήρη απαξίωση, φορτώνοντάς τον με βοθρολύμματα από όλο το νησί (όπως είναι σε όλους φανερό), σε τέτοια μάλιστα ποσότητα που δεν αντέχει να τα καθαρίσει, όπως αποδεικνύεται από τις μυρωδιές. Άραγε πόσες δειγματοληψίες έχουν γίνει σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ποια τα αποτελέσματα; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν περιμένουμε απάντηση παρά μόνο από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Με ποια διαδικασία και τίνος άδεια λειτούργησαν οι καντίνες και οι ξαπλώστρες σε παραλίες όπου η Κτηματική Υπηρεσία απαγόρευσε την εκμίσθωσή τους και γιατί το Λιμεναρχείο δεν έκανε και πάλι κανέναν έλεγχο;

  • Κ. Δήμαρχε πέστε μας πόσους μήνες ακόμη χρειάζεστε α) για να δημοπρατήσετε το έργο της προμήθειας ηλεκτρικών οχημάτων και β) για την προμήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων και φωτιστικών σωμάτων, έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800.000 ευρώ; Προφανώς σας δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που χαθεί αυτή η επένδυση, έχουμε καθήκον να ζητήσουμε τις ευθύνες από εσάς και την οικονομική επιτροπή για την απώλεια αυτών των χρημάτων για το Δήμο.
  • Πότε επιτέλους θα αποκτήσει άδεια λειτουργίας η μαρίνα στο Μπατσί;
  • Πέστε μας τι ενέργειες έχετε κάνει σχετικά με το έργο του Δημοτικού κτηρίου στον Όρμο Κορθίου, δεδομένου ότι το πρόγραμμα Θησέας ολοκληρώνεται στο τέλος του 2016 και έχει πίστωση προς απορρόφηση άλλες 300.000 ευρώ, ποσό που είναι πολύ πιθανόν να χαθεί, εφόσον ο εργολάβος έχει σταματήσει τις εργασίες του εδώ και πάνω από ένα μήνα; Ρωτάμε: έχει προβλεφθεί πίστωση για την ολοκλήρωση του έργου;
  • Υπάρχει πρόβλεψη για το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης των Στενιών, δεδομένου ότι τα αντλιοστάσια λειτουργούν, ώστε να απαλλαγεί για πάντα το χωριό από αυτό το πρόβλημα; Επίσης γνωρίστε μας τί θα γίνει με τη σύνδεση της Μεσαριάς καθώς και την υφιστάμενη χρηματοδότηση της Περιφέρειας για την κατασκευή του καταθλιπτικού αγωγού Λειβαδίων – Χώρας.

Κλείνοντας δηλώνουμε ότι αντιπολίτευση δεν θα κάνουμε γιατί απλά αντιπολίτευση σημαίνει ότι πιέζεις ώστε μία απόφαση να γίνει πιο σωστή, να αλλάξει ή εν πάσει περιπτώσει να έχει αποτελέσματα.

Εσείς Δήμαρχε δεν καταλαβαίνετε τί σας λέμε και αν καταλάβετε δεν μπορείτε να το επιβάλλετε, δέσμιος του δημαρχεύοντος Αντιδημάρχου Οικονομικών.

Αν Δήμαρχε έχετε όποια αγάπη το νησί και στον Δήμο, τότε κάντε αυτό που πρέπει, παραιτηθείτε και πάρτε μαζί σας και τον ανεκδιήγητο συνεργάτη σας. Βρείτε κάποιον από την παράταξή σας που να έχει κάποιες ικανότητες και κάνετέ τον Δήμαρχο, γιατί είναι πολλά τα τρία χρόνια που απομένουν. Έτσι ίσως περισωθούν όσα είναι δυνατόν.

 

Αυτή είναι η σπουδαιότερη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε για την Ανδρο.

 

1/9/2016

ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ