Μάι 142014
 

Αναρτήθηκε στο site sousoudis.gr, με ημερομηνία 10-5-2014. Τα σχόλια της ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με μπλε:

 

Ο Γ.Γλυνός ως Πρόεδρος του Δικτύου ΔΑΦΝΗ (που στόχο έχει την προώθηση  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά μας), Στόχοι Δικτύου Δάφνη (βλ. http://www.dafni.net.gr): 1) διατήρηση και προστασία του αιγαιοπελαγίτικου περιβάλλοντος 2) ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης των νησιών 3) πιστοποίηση της ποιότητας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού 4) προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων. Επομένως τα γραφόμενα αποτελούν φαντασίωση του Σουσούδη.

ανακοίνωσε την δημιουργία του Περιφερειακού Πάρκου Άνδρου, τον  Οκτώβρη του 2013 σε συνάντηση με τον Γερμανό Υπουργό Φούχτελ, στην συνέχεια σε ημερίδα στο Ξενοδοχείο Caravel και ΠΟΤΕ στους Ανδριώτες!!! Στις 22-11-2013 παρουσιάστηκε η μελέτη-πρόταση για τη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου. Τα περί συνάντησης με τον Φούχτελ και το υπονοούμενο για ανακοίνωση πρώτα σε εκείνον, είναι φαντασιώσεις του Σουσούδη και ουδέν ψευδέστερο. Η παρουσίαση έγινε στην Αθήνα, γιατί, όπως ορισμένοι γνωρίζουν (αλλά δεν το γνωρίζει ο Σουσούδης), εκεί είναι η έδρα της κυβέρνησης και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μια τόσο σοβαρή μελέτη οφείλει να παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα ενός κράτους, για να παρακινήσει όλους τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς. Ούτως ή άλλως, η νομική διαδικασία δημιουργίας περιφερειακών πάρκων προβλέπει επανειλημένη δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και επομένως καμμιά προσπάθεια απόκρυψης δεν επιχειρήθηκε.

Δήλωσαν ότι σχεδιάζουν την οικονομική συμμετοχή του Δήμου και των Δημοτών σε αιολικό πάρκο που θα κατασκευάσει στην Άνδρο μεγάλη εταιρεία που δεν κατονόμασαν. Παρόλο που το θέμα της δημιουργίας αιολικών πάρκων ήταν εκτός θέματος της ημερίδας (η μελέτη προτείνει μέτρα περιορισμού των αιολικών εγκαταστάσεων), ειπώθηκε ότι αν υπάρξει τέτοια επένδυση στο νησί, πρόθεση του Δήμου είναι να μην αποτελέσει μια ιδιωτική πρωτοβουλία με κανένα όφελος για το Δήμο, αλλά να γίνει με τη συμμετοχή του Δήμου και ανδριωτών επενδυτών, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερο όφελος για την Ανδρο, όσο και μεγαλύτερος έλεγχος από την τοπική κοινωνία. Αυτή η τακτική έχει ακολουθηθεί από το Δήμο για τα δύο πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στο Μακροτάνταλο της ΔΕΗ και στο Φραγκάκι.

  • Η διοίκηση και διαχείριση του Νησιού ανατίθεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο δίκτυο ΔΑΦΝΗ – σε μία δηλαδή Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Το Δίκτυο Δάφνη είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (και όχι ΜΗΚΥΟ, όπως γράφει σκόπιμα ο Σουσούδης) 30+ νησιών με περιβαλλοντικούς στόχους. Η διοίκηση μιας προστατευόμενης περιοχής (και όχι του νησιού όπως σκόπιμα γράφει ο Σουσούδης) συνηθίζεται να ανατίθεται όχι απευθείας σε ένα δήμο (για να μην υπάρχουν υπόνοιες συμφεροντολογικής λειτουργίας), αλλά σε ένα ευρύτερο όργανο, πχ. ένα δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων, μια σύμπραξη δήμων-περιφέρειας-κράτους, μια σύμπραξη φορέων, κλπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δίκτυο Δάφνη αποτελεί μια πρόταση, τον τελικό λόγο τον έχει η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, η περιφέρεια και το κράτος.
  • Η αρτιότητα των οικοπέδων από τα 4 στρέμματα πάει στα 10 στρέμματα. Η μελέτη αναφέρεται στις περιοχές natura, όπου ισχύει ήδη από το 2011 η κατάτμηση των 10 στρ. Ο Σουσούδης προφανώς το αγνοεί, όπως αγνοεί και τη διαφορά ανάμεσα σε αρτιότητα και κατάτμηση και γι’ αυτό μιλάει για αρτιότητα, ενώ πρόκειται για την κατάτμηση. Για την αλήθεια πάντως, η μελέτη δεν προτείνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη.
  • Απαγορεύονται οι διανοίξεις νέων δρόμων, η ασφαλτόστρωση τους. Επίσης αγνοεί ο Σουσούδης ότι αυτή τη στιγμή απαγορεύονται οι διανοίξεις νέων δρόμων στις περιοχές natura. Αντίθετα, αποκρύπτει ο Σουσούδης, ότι με τη μελέτη προτείνεται να επιτρέπονται κατόπιν μελέτης σκοπιμότητας από τους αρμόδιους φορείς.
  • Όλες οι δραστηριότητες (κτηνοτροφικές, τουριστικές, λατομικές κτλ) θα πραγματοποιούνται σε  συγκεκριμένες ζώνες. Προφανώς κατά την άποψη Σουσούδη, πρέπει να υπάρχει ο νόμος της ζούγκλας, με κτηνοτροφεία δίπλα σε σπίτια και λατομεία δίπλα σε ξενοδοχεία… Ο Σουσούδης προτείνει κάτι διαφορετικό;
  • Περιορίζεται η αλιεία από την διοίκηση του πάρκου (ΔΑΦΝΗ) Πάλι δεν κατάλαβε ο Σουσούδης: προτείνεται (από τη μελέτη και όχι από το Δάφνη) ο περιορισμός συγκεκριμένων μεθόδων αλιείας από εξωνησιακές επιχειρήσεις με τις μηχανότρατες και τα συρόμενα εργαλεία που καταστρέφουν το βυθό και τη θαλάσσια ζωή, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των παράκτιων αλιέων. Διαφωνεί ο Σουσούδης σε αυτό;
  • Για κάθε νέα δραστηριότητα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Περιφ. Πάρκου (ΔΑΦΝΗ), αλλά και  οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών, υπέρ της διοίκησης του φορέα διαχείρισης (ΔΑΦΝΗ). Και νέο καταφανέστατο ψέμα: Η μελέτη προτείνει για όσες νέες δραστηριότητες υπάρξουν μέσα στις προστατευόμενες περιοχές (και όχι γενικά στο νησί) να υπάρχει γνώμοδότηση του φορέα λειτουργίας (μην ξεχνάτε, στο νησί υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές και θα υπάρχει θέλουμε δεν θέλουμε γνωμοδότηση από κάποιον, αν δεν είναι ένας «δικός μας» φορέας, θα είναι το Υπουργείο—αυτό θέλουμε;) και ένα μικρό τέλος για να μην επιβαρύνει ο φορέας λειτουργίας κανέναν. Αυτό το τέλος ήδη υπάρχει στην πολεοδομία για όσους όσους γνωρίζουν (ο Σουσούδης εξαιρείται προφανώς) και προτείνεται αντί να κατατίθεται για το κράτος, να κατατίθεται για το νησί.
  • Όλες οι επεκτάσεις οικισμών απαιτούν επίσης την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Πάρκο. Μια επέκταση οικισμού απαιτεί περί τα 20 χρόνια γραφειοκρατίας με γνωμοδότηση δεκάδων υπηρεσιών που καμμιά σχέση δεν έχουν με το νησί. Προφανώς κατά τον Σουσούδη είναι κακό να γνωμοδοτήσει και κάποιος σχετικός με τα προβλήματα του νησιού.
  • Το αιολικό δυναμικό του Νησιού ορίζεται στα 203MW, ένα μέγεθος εξωπραγματικό που μετατρέπει το Νησί σε βιομηχανικό πάρκο σταματώντας κάθε άλλη δραστηριότητα. Αγνοεί ο Σουσούδης ότι το αιολικό δυναμικό έχει οριστεί προ πολλού από το κράτος με το Χωροταξικό των ΑΠΕ. Επίσης αγνοεί (παρόλο που ήταν παρών στα Δημοτικά Συμβούλια!) ότι η εκφρασμένη άποψη του Δήμου είναι ότι δεν θα επιτρέψει εγκατάσταση άλλων αιολικών πάρκων, πλην δύο που οι παλιοί δήμοι είχαν ομόφωνα εγκρίνει.

 

Δυστυχώς, από το ΥΠΕΚΑ έχει δοθεί η τελική έγκριση για εγκατάσταση 95 τεραστίων ανεμογεννητριών ύψους 113 μέτρων έκαστη!!!! Συνολικής ισχύος 225 MW, σε 6  διαφορετικές περιοχές στα βουνά της Άνδρου και για τα  δίκτυα διασύνδεσης, εκατοντάδων χιλιομέτρων μεταξύ άλλων. Να και μια σωστή πληροφορία. Γιατί όμως δεν γράφει ο Σουσούδης ότι ΚΑΙ αυτός έχει ψηφίσει μαζί με όλο το ΔΣ και έχει ήδη γίνει προσφυγή από το Δήμο στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον αυτής της έγκρισης;

Δημιουργείται ένας θηριώδης οργανισμός που θα διοικείται από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΔΑΦΝΗ ) χωρίς την συμμετοχή αιρετών από τον Δήμο μας!!! Ακόμα ένα ψέμα. Κανένας θηριώδης οργανισμός. Ενας απλός φορέας λειτουργίας που θα έχει ως αντικείμενο την προβολή του ανδριώτικου περιβάλλοντος, την προστασία του και την ανάδειξή του. Η συμμετοχή του Δήμου είναι δεδομένη.

Η ύπαρξη ενός περιφερειακού πάρκου αφορά την προστασία του αξιόλογου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η μελέτη που παρουσιάστηκε είναι μια προσπάθεια εντοπισμού αυτών των προστατευτέων στοιχείων. Εννοείται ότι για να προστατευτούν όλα αυτά, χρειάζεται, μετά τον εντοπισμό τους, να προταθούν μέτρα προστασίας τους, τρόποι αειφορικής διαχείρισης και ανάπτυξης. Η μελέτη που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Επειδή οι προστετευόμενες περιοχές είναι θεσμοθετημένες εδώ και χρόνια στο νησί, χωρίς την έγκριση και αποδοχή κανενός φορέα και είναι σίγουρο ότι το κράτος κινείται στην κατεύθυνση επιβολής περιοριστικών μέτρων προστασίας τους, η Ανδρος θα έχει για λίγο ακόμη την ευκαιρία να προλάβει να προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου λειτουργίας των προστατευόμενων περιοχών της. Αν δεν το κάνει (και το κύκλωμα Σουσούδη εργάζεται εντατικά γι’ αυτό), θα δούμε όλοι για μια ακόμη φορά να θεσμοθετούνται μέτρα αντίθετα στη βούληση και τα συμφέροντα των Ανδριωτών, προς όφελος ξένων μεγάλων επενδυτών, που λίγο ενδιαφέρονται για τα τοπικά θέματα.

Με λίγα λόγια ο Σουσούδης δεν έχει καταλάβει ούτε κατά το ελάχιστο, ότι όλο αυτό το πλαίσιο που η μελέτη προτείνει, είναι ακόμα μια ασφαλιστική δικλείδα για να εμποδιστούν οι ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων να κάνουν την Ανδρο ένα απέραντο αιολικό πάρκο. Οσο αφορά τις δεσμεύσεις περιοχών, τις κηρυγμένες περιοχές απόλυτης προστασίας, τους υγροβιότοπους, τις περιοχές Natura, χερσαίες και θαλάσσιες, αποφασίστηκαν χωρίς καμμιά γνώμη των φορέων του νησιού και της τοπικής κοινωνίας.

Εκεί ακριβώς εστιάζει όλη η προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο: να σταματήσουν να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, ώστε κάθε τέτοιο μέτρο να είναι υπό την εποπτεία και έγκριση του Δήμου Ανδρου και μόνο του Δήμου Ανδρου.