Μάι 122014
 

Ανδριακή Ενότητα ή Νέοι Ορίζοντες;

 

Στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν σε λίγες ημέρες οι διάφοροι συνδυασμοί που ζητούν την ψήφο των συμπολιτών μας, προσέρχονται ο καθένας προβάλλοντας μέσα από τον τίτλο που έχουν επιλέξει οι επικεφαλείς του, τα βασικά χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν από τους άλλους. Ο τίτλος, η ονομασία του συνδυασμού είναι σαν τα βαφτίσια ενός ανθρώπου. Το όνομα τον συνδέει με κάποια στοιχεία, κάποια χαρακτηριστικά που θα θέλαμε ή θα ήθελε ο νονός του, να τον ξεχωρίζουν.

Ο συνδυασμός Νέοι Ορίζοντες είναι ότι πιο περίεργο έχω δει μέχρι τώρα στη ζωή μου σε δημοτικές εκλογές κι έχω δει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα στα 65 χρόνια μου.

Ο συνδυασμός Ανδριακή Ενότητα πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις που μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν στα επόμενα 5 χρόνια. Τι απαντάει δ’ αυτές ο κ. Σουσούδης;

Μπορεί να μην έχω γεννηθεί σ’ αυτό το ευλογημένο νησί, την Άνδρο αλλά έχω ζήσει ανάμεσά σας τα τελευταία 35 χρόνια. Έχω έρθει κι έχω φύγει απ’ το Γαύριο εκατοντάδες φορές, πάντα με το ίδιο συναίσθημα. Με το συναίσθημα ότι εδώ βρίσκω τη γαλήνη και την ηρεμία, την καλή διάθεση των ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους, που συνδέονται, ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλο, που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν ο ένας στον άλλο κι όχι να πάρουν. Που χαιρετιούνται στο δρόμο με τα μικρά τους ονόματα.

Με αυτό το νόημα της προσφοράς και της ανταπόδοσης προς το νησί και τους ανθρώπους του που με φιλοξένησαν, εμένα και την οικογένειά μου, όλα αυτά τα χρόνια, θέτω κι εγώ τις υπηρεσίες μου στη διάθεση της κοινωνίας της Άνδρου και συμμετέχω στο συνδυασμό ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Μαλταμπέ.

Και τον υποστηρίζω ακριβώς για τους λόγους που προανέφερα. Γιατί βλέπω ότι τον διακρίνει αυτό το βαθύ αίσθημα άδολης και ανυστερόβουλης προσφοράς. Γιατί βλέπω ότι καταθέτει την ψυχή του στην εκπλήρωση του κοινού ονείρου, να ανεβάσουμε την Άνδρο και τους ανθρώπους της στην ποιοτικά ανώτερη θέση που αξίζουν. Γιατί βλέπω, όχι μόνο στις ομιλίες του, αλλά σε όλη τη συμπεριφορά του ότι είναι άνθρωπος θετικός, αποτελεσματικός, ότι δίνει έμφαση σ’ αυτά που μας ενώνουν κι όχι σ’ αυτά που μας χωρίζουν. Στο κάτω – κάτω της γραφής, τι μας χωρίζει; Είμαστε μια τόσο μικρή κοινωνία, που αν ψάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι σε κάθε χωριστό συνδυασμό, που παίρνει μέρος σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές, συμμετέχουν άτομα που με κάποιο τρόπο συνδέονται συγγενικά, έχουν κάποια συγγένεια μεταξύ τους.

Θα μου πείτε ότι δεν είναι δυνατόν να ‘ναι όλα μέλι γάλα, ότι εδώ είναι ο επί Γης παράδεισος. Κι αυτό είναι αλήθεια. Κι εδώ υπάρχουν οι διαφορές, οι αντιπαραθέσεις, κάποιες κακίες. Αλλά αυτά, θα σας πω, είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Στο σύνολό της η Ανδριακή κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους, που έχουν εργασθεί σκληρά, σε δύσκολες συνθήκες, με σκοπό να προσφέρουν όχι μόνο στην οικογένειά τους, αλλά και στους συνανθρώπους τους και στο νησί.

 

Η Ανδριακή Ενότητα εγγυάται να κάνει αυτό που σημαίνει το όνομα της, ένωση όλων των Ανδριωτών σε μια κοινωνία της αγάπης όπως είναι ο τίτλος του άρθρου του Γιάννη Μαλταμπέ που μπορείτε να διαβάσετε στην ηλεκτρονική σελίδα μας.

Οι διαφορές και οι προτεραιότητες που οι ίδιοι οι τίτλοι των δύο συνδυασμών μας φανερώνουν, είναι σημαντικοί. Δείχνουν τη βασική κατεύθυνση της ψυχής αυτών που διάλεξαν αυτές τις «ταμπέλες». Και ο λαός της Άνδρου, οφείλει να σκύψει πάνω από τα δύο αυτά βασικά συνθήματα, να κρίνει και να συγκρίνει. Να αποφασίσει ποια είναι η προτεραιότητα που ο καθένας δίνει στη σημερινή συγκυρία.

Έτσι η επιλογή της ονομασίας «Νέοι Ορίζοντες» από τον κ. Σουσούδη και την ομάδα του, και όπως λέει εξάλλου εξηγώντας την επιλογή αυτού του τίτλου, δείχνει την πρόθεσή του να οδηγήσει την Άνδρο σε ένα ταξίδι προς νέους ορίζοντες. Μας προτείνει να σαλπάρουμε για νέους προορισμούς.

Προηγουμένως όμως με την εμπειρία και τη γνώση που έχουν από παρόμοια ταξίδια, θα ρωτήσουν:

«Καλά να πάμε το ταξίδι για νέους ορίζοντες, αλλά ποιος είναι ο καπετάνιος; Είναι έμπειρος ή θα μας βγάλει σε καμιά ξέρα;»

Ο κ. Σουσούδης λέει ότι αυτός θα ‘ναι ο καπετάνιος. Πολλοί όμως ψιθυρίζουν ότι ο «ύπαρχος», ο κ. Θωμάς θα κάνει κουμάντο και ότι ο κ. Σουσούδης θα μένει συνέχεια στην καμπίνα του γιατί δεν αντέχει τις φουρτούνες και τη θάλασσα. Προτιμάει τη στεριά και μια άλλη πιο σίγουρη εργασία που κάνει.

«Για πού θα πάμε; Ποια είναι τα λιμάνια που θα πιάσουμε; Ποιοι είναι οι στόχοι, ο σκοπός του ταξιδιού;» Και το κυριότερο. «Είμαστε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι γι’ αυτό το ταξίδι; Έχουμε ομοψυχία και ενότητα μεταξύ μας ή καταμεσής στο πέλαγος θα ‘χουμε ανταρσίες, διχόνοια κι ο καπετάνιος δεν θα ξέρει τι ρότα να πάρει, αν ο ένας λέει μπροστά κι ο άλλος πίσω;»

Έως ότου υπάρξει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα … ο απόπλους για Νέους Ορίζοντες, δυστυχώς αναβάλλεται.

Για το μεγάλο θέμα του τουρισμού που καίει το νησί, ο κ. Σουσούδης, στην ομιλία του το Μπατσί ανέφερε ότι: «Δεν είμαι εδώ, για να μοιράσω υποσχέσεις. Είμαι εδώ για να σας παρουσιάσω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα … Ήρθε η ώρα η Άνδρος να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα, να γίνει τουριστικός προορισμός … Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχω προχωρήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου Φορέα Τουρισμού … Ο ενιαίος Φορέας θα υλοποιεί δράσεις τουριστικής προβολής της Άνδρου»!!!

Συγχαρητήρια κ. Σουσούδη! Αφού σε ένα εξάμηνο θα ‘χετε συστήσει το Φορέα Τουρισμού, πότε θα πρέπει να περιμένουμε «τις δράσεις τουριστικής προβολής»; Σε κάνα χρόνο;

Ο υποψήφιος δήμαρχος Άνδρου Ιωάννης Μαλταμπές και οι σύμβουλοι του συνδυασμού ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, δεσμευόμαστε κατηγορηματικά για την εκπλήρωση των βασικών προϋποθέσεων/στόχων που θα αποτελέσουν τις άμεσες προτεραιότητές μας, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας και να «χτίσουμε» την εικόνα της Άνδρου ως ένα υψηλό ποιοτικό τουριστικό προορισμό.

 

Για τους λόγους αυτούς σας ζητώ να σκεφθείτε. Να κρίνετε και να συγκρίνετε τους ανθρώπους, τους στόχους που έχουν, το έργο που έχουν κάνει και προπάντων τον χαρακτήρα τους, κι έτσι να ψηφίσετε. Ψηφίζουμε αυτούς που νομίζουμε ότι πραγματικά θα είναι χρήσιμοι.

Η Ανδριακή Ενότητα έχει προτείνει για Δήμαρχο, Δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους τους καλύτερους κάθε χωριού και κάθε κωμόπολης. Αυτό μπορεί να το κρίνει ο οποιοσδήποτε αν συγκρίνει τα τρία ψηφοδέλτια.

 

Οι βασικές δεσμεύσεις μας για να πάει η Άνδρος μπροστά είναι οι εξής:

 

α) Πλήρης ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και αποκομιδής απορριμμάτων, έως τον πιο απομακρυσμένο οικισμό.

Δεν δεχόμαστε πλέον να διαιωνίζονται τα προβλήματα που σχετίζονται με την ύδρευση, αποχέτευση και τα απορρίμματα, στο νησί μας που ονομάζεται Υδρούσα και είναι από αιώνες γνωστό για τον πολιτισμό και την αρχοντιά του. Εντός δύο (2) ετών από την ανάληψη των ευθυνών, δεσμευόμαστε ότι τα προβλήματα αυτά θα έχουν επιλυθεί. Θα υπάρχει άφθονο και καλό νερό για όλους. Οι αποχετεύσεις και ο βιολογικός σταθμός θα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων, θα ‘χει εκλείψει.

 

β) Ολοκλήρωση του έργου παροχής δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα από τα πιο άξια τέκνα της Άνδρου, τον καθηγητή Μιχάλη Δερτούζο (1936 -2011) ο οποίος, μαζί με τον εφευρέτη του Διαδικτύου TimBerners – Lee, έθεσαν τις βάσεις για τον δημόσιο χαρακτήρα στη λειτουργία του Διαδικτύου και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η Άνδρος θα είναι το πρώτο νησί των Κυκλάδων που θα προσφέρει πλήρη κάλυψη Wi-Fi δωρεάν σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Το έργο αυτό, το οποίο προκηρύχθηκε το 2012 έχει μείνει ανολοκλήρωτο, ενώ ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος στις αρχές του 2014. Από τις αρχές του 2015 η Άνδρος και όλα τα χωριά της θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

 

γ) Βοήθεια στο σπίτι – Διεύρυνση και κάλυψη των αναγκών ηλικιωμένων και ανέργων.

Παρά τη μείωση των κρατικών και ευρωπαϊκών ενισχύσεων για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, που παρέχονται από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) ή σε εθελοντική βάση από διάφορες τοπικές οργανώσεις, ο Δήμος Άνδρου θα δώσει άμεση προτεραιότητα στην εξεύρεση πόρων και χορηγιών για την εξασφάλιση της φροντίδας και της υποστήριξης όλων των ηλικιωμένων και των ανέργων που έχουν πληγεί από την κρίση. Σε συνεργασία με την Εκκλησία, με επιχειρήσεις και χορηγούς, θα συστήσουμε ένα δίκτυο παροχής βοήθειας σε όλους τους συμπολίτες μας, που θα συμπληρώνει το έργο που πραγματοποιεί σήμερα η Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Χρόνος εφαρμογής: Άμεσα.

 

δ) Ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών

Αν και η Άνδρος χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό βαθμό παραβατικότητας, κλοπών, διαρρήξεων κ.λ.π., είναι ανάγκη ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, να επαυξάνονται τα μέτρα και η παρουσία των οργάνων της τάξεως, τόσο της Αστυνομίας όσο και του Λιμεναρχείου.

Για το λόγο αυτό η Δημοτική αρχή θα λάβει μέτρα ώστε σε πόλεις όπως το Μπατσί όπου δεν υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα είτε να επανασυσταθεί ή να υπάρχει μόνιμη παρουσία του Λιμενικού.

 

ε) Δραστική μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας

Στο πλαίσιο ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών, της συνολικής εικόνας της Άνδρου και προστασίας του περιβάλλοντος, η Δημοτική αρχή θα πάρει άμεσα μέτρα ώστε έως το τέλος της θητείας της το 2019, να έχει μειωθεί δραστικά ή και να έχει αποκλεισθεί συνολικά η χρήση πλαστικής σακούλας στην Άνδρο.

Έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η χώρα μας είναι υποχρεωμένη έως το 2019 να έχει μειώσει κατά 80% τα 10 δις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο! Η Άνδρος θα είναι το πρώτο νησί των Κυκλάδων που θα πάρει μέρος σ’ αυτή την προσπάθεια για την προστασία της θάλασσας και θα πετύχει το στόχο αυτό σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα.

 

στ) Συναίνεση για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα

Επειδή η ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πιστεύει έμπρακτα στην ανάγκη συνεννόησης και ομόνοιας προκειμένου να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα του νησιού, θα συστήσει Τεχνικό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από κάθε ένα συνδυασμό, ώστε να διαβουλεύονται αυτοί πρώτα και να εισηγούνται αν είναι δυνατό με ομοφωνία. Οι εισηγήσεις τους εφόσον είναι ομόφωνες θα είναι δεσμευτικές για τη Δημοτική Αρχή, ενώ έτσι θα αποφεύγονται οι συγκρούσεις σε θέματα που είναι αναγκαίο να προχωρήσουν και θα επικρατήσει συναίνεση που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη έργου.

 

Ο Γιάννης Μαλταμπές και οι συμβούλοι του σας λέμε ότι:Καλά είναι τα ταξίδια, καλό είναι ν’ ανοιγόμαστε για νέους ορίζοντες, αλλά πρώτα έχουμε ανάγκη να έχουμε εξασφαλίσει τη σταθερότητα στο σπίτι μας, να ‘χουμε σιγουρέψει το μέλλον των παιδιών μας, την επιβίωση των επιχειρήσεων μας. Και σαν καλοί νοικοκυραίοι, να ξέρουμε ότι όταν γυρίσουμε μα το καλό, θα βρούμε τα σπίτια μας και τα κτήματά μας εντάξει και δεν θα ‘ναι ρημαγμένα!

 

Θα αποφασίσετε λοιπόν την Κυριακή 18 Μαΐου τους Νέους Ορίζοντες, δηλαδή μόνο το ταξίδι ή Ανδριακή Ενότητα, δηλαδή Ομόνοια, Σταθερότητα, Γνώση Εμπειρία, Καλό Καπετάνιο και πλήρωμα που Εγγυώνται ΚΑΛΟ ταξίδι;

 

Ουσιαστικά είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Και όπως όλοι γνωρίζουν, αν θέλουμε να προοδεύσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, πρέπει πρώτα – πρώτα να ‘μαστε μονοιασμένοι, ενωμένοι και δυνατοί. Χωρίς αυτή τη βασική προϋπόθεση δεν μπορεί να γίνει ούτε βήμα, δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο και κανένα ταξίδι.

 

Αν όμως δεν έχουμε εξασφαλίσει πρώτα την ενότητα και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας, αν δεν είμαστε αγαπημένοι με τους γείτονες και τους συγχωριανούς μας, ποιος θα ενδιαφερθεί και ποιος θα φροντίσει τα σπίτια μας, όσο εμείς θα λείπουμε;

 

Στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν σε λίγες μέρες καλούμαστε να αποφασίσουμε Ανδριακή Ενότητα ή νέοι ορίζοντες;

 

Με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας,η Ανδριακή Ενότητα θα ανεβάσει την Άνδρο και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας, σε αξιοζήλευτα επίπεδα. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Και ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα και η ναυτοσύνη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι οδηγοί και πρότυπα στην προσπάθειά μας.

 

Γιώργος Παπανικολάου

Δημοσιογράφος

Άνδρος 28 Απριλίου 2014