Μάι 122014
 

Αδέλφια μου Ανδριώτες και Ανδριώτισσες,

 

Μπορεί να μην έχω γεννηθεί σ’ αυτό το ευλογημένο νησί, την Άνδρο αλλά έχω ζήσει ανάμεσά σας τα τελευταία 35 χρόνια. Έχω έρθει κι έχω φύγει απ’ το Γαύριο εκατοντάδες φορές πάντα με το ίδιο συναίσθημα. Με το συναίσθημα ότι εδώ βρίσκω τη γαλήνη και την ηρεμία, την καλή διάθεση των ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους, που συνδέονται, ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλο, που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν ο ένας στον άλλο κι όχι να πάρουν. Που χαιρετιούνται στο δρόμο με τα μικρά τους ονόματα.

 

Θα μου πείτε ότι δεν είναι δυνατόν να ‘ναι όλα μέλι γάλα, ότι εδώ είναι ο επί Γης παράδεισος. Κι αυτό είναι αλήθεια. Κι εδώ υπάρχουν οι διαφορές, οι αντιπαραθέσεις, κάποιες κακίες. Αλλά αυτά, θα σας πω, είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Στο σύνολό της η Ανδριακή κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους, που έχουν εργασθεί σκληρά, σε δύσκολες συνθήκες, με σκοπό να προσφέρουν όχι μόνο στην οικογένειά τους, αλλά και στους συνανθρώπους τους και στο νησί.

 

Απ’ τα παλιότερα χρόνια έως σήμερα, τα δείγματα, οι αποδείξεις αυτής της προσφοράς αυτής της αντίληψης ζωής, πολλά γνωστά αλλά και πολλά άγνωστα στους πολλού, είναι τριγύρω μας. Μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ψυχές μας, οι ζωές μας, για να προσθέσουμε κι εμείς με το παράδειγμά μας ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της χριστιανικής αδελφικής κοινωνίας μέσα στην οποία θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Γιατί το αξίζουν.

 

Με αυτό το νόημα της προσφοράς και της ανταπόδοσης προς το νησί και τους ανθρώπους του που με φιλοξένησαν, εμένα και την οικογένειά μου, όλα αυτά τα χρόνια, θέτω κι εγώ τις υπηρεσίες μου στη διάθεση της κοινωνίας της Άνδρου και συμμετέχω στο συνδυασμό ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Μαλταμπέ.

 

Και το υποστηρίζω ακριβώς για τους λόγους που προανέφερα. Γιατί βλέπω ότι τον διακρίνει αυτό το βαθύ αίσθημα άδολης και ανυστερόβουλης προσφοράς. Γιατί βλέπω ότι καταθέτει την ψυχή του στην εκπλήρωση του κοινού ονείρου, να ανεβάσουμε την Άνδρο και τους ανθρώπους της στην ποιοτικά ανώτερη θέση που αξίζουν. Γιατί βλέπω, όχι μόνο στις ομιλίες του, αλλά σε όλη τη συμπεριφορά του ότι είναι άνθρωπος θετικός, αποτελεσματικός, ότι δίνει έμφαση σ’ αυτά που μας ενώνουν κι όχι σ’ αυτά που μας χωρίζουν. Στο κάτω – κάτω της γραφής, τι μας χωρίζει; Είμαστε μια τόσο μικρή κοινωνία, που αν ψάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι σε κάθε χωριστό συνδυασμό, που παίρνει μέρος σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές, συμμετέχουν άτομα που με κάποιο τρόπο συνδέονται συγγενικά, έχουν κάποια συγγένεια μεταξύ τους.

 

Ουσιαστικά είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Και όπως όλοι γνωρίζουν αν θέλουμε να προοδεύσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, πρέπει πρώτα – πρώτα να ‘μαστε μονοιασμένοι, ενωμένοι και δυνατοί. Χωρίς αυτή τη βασική προϋπόθεση δεν μπορεί να γίνει ούτε βήμα, δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο.

 

Για τους λόγους αυτούς σας ζητώ να σκεφθείτε. Να κρίνετε και να συγκρίνετε τους ανθρώπους, τους στόχους που έχουν, το έργο που έχουν κάνει και προπάντων τον χαρακτήρα τους, κι έτσι να ψηφίσετε.

 

Με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας, η Ανδριακή Ενότητα θα ανεβάσει την Άνδρο και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας, σε αξιοζήλευτα επίπεδα. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Και ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα και η ναυτοσύνη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι οδηγοί και πρότυπα στην προσπάθειά μας.

 

Γιώργος Παπανικολάου