Μάι 112014
 

1. Κύριε Μαλταμπέ, είστε από τους πιο έμπειρους αυτοδιοκητικούς του νησιού, έχετε περάσει από πολλά «πόστα» της αυτοδιοίκησης και διαθέτετε πλούσιο πολιτικό βιογραφικό. Νομαρχιακός Σύμβουλος το 1999, Έπαρχος Άνδρου για οκτώ χρόνια και το 2010 αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα ως επικεφαλής συνδυασμού για τον Καλλικρατικό πλέον Δήμο Άνδρου. Τι πιστεύετε ότι δεν πήγε καλά στις προηγούμενες εκλογές και η παράταξή σας τελικά ήρθε τρίτη στην αναμέτρηση; Θεωρείτε ότι φταίει η υπερ-έκθεσή σας στα κοινά, ήταν ατυχής συγκυρία ή δεν είχατε προετοιμαστεί σωστά;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και δη στον Α΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτούν ενότητα και συνεργασία, αφ΄ενός προεκλογικά και αφ΄ετέρου για το μέλλον του Δήμου. Ο ίδιος από την εμπειρία μου στις Νομαρχιακές εκλογές, όπου εκεί ψήφιζαν σε τοπικό επίπεδο πρόσωπο και όχι συνδυασμό ατόμων και ίσως υπερεκτιμώντας την δυνατότητα αφομοίωσης από τους Ανδριώτες της προσφοράς και του έργου μου ως Επάρχου, δεν έδωσα τότε τη δέουσα σημασία σε συνεργασίες που έπρεπε από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση να είχαν γίνει για το καλό του τόπου. Είναι κοινή διαπίστωση όσων έχουμε διοικήσει και ταυτόχρονα επιθυμούμε το καλό και την πρόοδο του νησιού ότι ο ισχυρότερος παράγοντας, εάν όχι οπισθοδρόμησης, σίγουρα όμως αποδυνάμωσης της προσπάθειας προόδου είναι η αντιπολίτευση που στοχεύει στον εκμηδενισμό κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας και έργου που γίνεται από τον εκάστοτε κυβερνόντα. Συνεπώς σας απαντώ ξεκάθαρα ότι εάν δεν μου είχε γίνει πρόταση από τον Γιάννη Γλυνό για συνεργασία των δύο παρατάξεων θεωρώ ότι σήμερα δεν θα ήμουν υποψήφιος και επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που πραγματικά είναι ορατή «η ισχύς εν τη ενώσει». Πεποίθησή μου είναι ότι όλα είναι προκαθορισμένα και γίνονται κάθε φορά για κάποιο λόγο. Η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση θεωρητικά μπορούμε να πούμε ότι ήταν το βάπτισμα, η μετάβασή μου από τον Β΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Α΄ Βαθμό και τώρα είναι η εποχή της ενεργούς δράσης.

2. Και ερχόμαστε στο σήμερα… Η συνεργασία σας με τον Δήμαρχο Άνδρου κ. Γιάννη Γλυνό πως προέκυψε; Και το ρωτώ αυτό γιατί το «πάντρεμα» των συνδυασμών σας, έπεσε σαν βόμβα στο νησί. Μάλιστα αρκετοί πολίτες αλλά και αντίπαλοι συνδυασμοί, σας κατηγόρησαν ότι πήρατε το «δαχτυλίδι» από τον κ. Γλυνό και ότι έτσι εξαργυρώθηκαν προηγούμενες πολιτικές επιταγές. Τι απαντάτε στους ανθρώπους που όλο αυτό το διάστημα εξαπολύουν μύδρους τόσο στο πρόσωπό σας, όσο και στον νυν Δήμαρχο;

Η αλήθεια είναι ότι το κάλεσμα συνεργασίας του Γιάννη Γλυνού είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2013 και μάλιστα με αρχικό αποδέκτη τον Κυριάκο Θωμά. Σ΄ εμένα έγινε η πρόταση τον Νοέμβριο του 2013. Το ίδιο κάλεσμα έγινε αργότερα από τον Δήμαρχο και στον κ. Καπάκη και τέλος εκφράστηκε δημόσια με ανακοινώσεις σε όλους τους αυτοδιοικητικούς της Άνδρου. Εντέλει ανταποκρίθηκα μόνο εγώ με τα στελέχη του Συνδυασμού «Άνδρος Μπροστά», παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν για τη συμμετοχή του επίσης υποψηφίου Δημάρχου κ. Θεοδόση Σουσούδη σ΄ ένα μεγάλο ενωτικό σχήμα χωρίς κανένα αποκλεισμό και όσο αφορά εμένα χωρίς να απαιτώ να είμαι επικεφαλής. Μετά την άρνηση του κ. Σουσούδη αλλά και τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Γιάννης Γλυνός, θεώρησα υποχρέωση και καθήκον, βάσει της εμπειρίας των 16 ετών στην αυτοδιοίκηση να ηγηθώ αυτής της ενωτικής παράταξης με τη συμμετοχή των συνεργατών μου, καλώντας σε συστράτευση όλους τους Ανδριώτες που μπορούν και θέλουν να δουλέψουν με ομοψυχία για την πρόοδο της Άνδρου. Τόσο απλά αλλά και τόσο πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της Άνδρου, προέκυψε η συνεργασία μου με τον Γιάννη Γλυνό, που φαντάζει «ως σχέδιο» για όσους το παρακολουθούν και πρόκληση για όλους εμάς που το βιώνουμε.

3.Μεγάλο «παράπονο» των πολιτών είναι ότι παρότι κάποιοι σας τίμησαν με την ψήφο τους στις προηγούμενες εκλογές, δεν είχατε συχνή παρουσία στα Δημοτικά Συμβούλια. Γιατί αποφασίσατε να απέχετε από τις συνεδριάσεις από τη στιγμή που η υγιής αντιπολίτευση βοηθά και συντελεί σημαντικά στην πορεία και ανάπτυξη του κάθε Δήμου;

Ως Δημοτικός Σύμβουλος από το 2011 μέχρι σήμερα ήμουν πάντα παρών όχι για να καταψηφίζω τα πάντα, αλλά για όλα ανεξαρτήτως τα μεγάλα ζητήματα. Ήμουν παρών στο Υπουργείο Πολιτισμού δύο φορές, στην έκτακτη ανάγκη του νησιού με την πτώση της χωματερής, στο ΣτΕ για να μην ανασταλεί η πρόοδος του έργου του ΒΙΟΚΑ Χώρας Άνδρου καθώς και στα συναρμόδια Υπουργεία και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομής όπως το Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου και η συνέχιση των έργων των λιμανιών και της οδοποιίας που είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Επίσης ασχολήθηκα για την ολοκλήρωση της καταγραφής όλου του οδικού δικτύου του νησιού που ήταν αποκλειστικά έργο του Επαρχείου. Δεν αναφέρω την συνεχή μεταφορά των προβλημάτων των πολιτών προς τη Δημοτική Αρχή, διότι τη θεωρώ αυτονόητη. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να εμποδίζει το έργο της πλειοψηφίας αλλά να το βοηθά, όταν φυσικά αφορά σε ενέργειες προς όφελος του συνόλου των πολιτών.

Ειδικότερα για την παρουσία μου στα δημοτικά συμβούλια, ο ίδιος μπορεί να μην ήμουν συχνά, λόγω της επαγγελματικής μου έδρας ως Δικηγόρου στην Αθήνα, αλλά οι δύο εκλεγμένοι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Η Άνδρος Μπροστά» ήταν παρόντες με ελάχιστες απουσίες ο καθένας και μάλιστα πολλές φορές ασκώντας έντονη κριτική στις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής. Τέλος εάν και δεν συνηθίζω να απαντώ επιδεικνύοντας τη συμπεριφορά των άλλων, σας αναφέρω, ότι οι ίδιοι που κάνουν λόγο για την απουσία μου από τα δημοτικά συμβούλια και είναι αιρετοί της αντιπολίτευσης, απουσίαζαν σχεδόν όσες φορές και εγώ ενώ βρίσκονταν στο Γαύριο, στο Μπατσί ακόμα και στη Χώρα την ώρα διεξαγωγής αυτών.

4. Πως κρίνετε το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Που θεωρείτε ότι υστέρησε τα τριάμισι αυτά χρόνια και ποιες ήταν οι μεγάλες της επιτυχίες στο Δήμο;

Μέσα σε ένα απολύτως νέο διοικητικό πλαίσιο το οποίο άλλαζε και αλλάζει συνεχώς, στη δύνη της οικονομικής κρίσης, η Δημοτική αρχή την περίοδο 2011-2014 κατάφερε πράγματι σημαντικά επιτεύγματα, για τα οποία η Άνδρος πάλευε πολλά χρόνια.

Δούλεψαν υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, χωρίς, ή με ελάχιστη κρατική ενίσχυση, κουβαλώντας το χρέος των παλαιών Δήμων, έχοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, έκτακτες καταστάσεις (πλημμύρες, πυρκαγιές) και ταυτόχρονα το καθήκον της ένταξης και διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων (αφού οι Εθνικοί πόροι εξαφανίστηκαν).

Αφήνουν σημαντική παρακαταθήκη στο νησί και ειδικότερα έργα ΕΣΠΑ όπως η Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Χώρας Άνδρου που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012, προϋπολογισμού 8.600.000 ευρώ, στο ίδιο πρόγραμμα είναι ενταγμένο και θα ξεκινήσει σύντομα το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Άνδρου, προϋπολογισμού 6.577.200 ευρώ, επίσης το νέο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου, προϋπολογισμού 3.500.000 €, το οποίο και εκτελείται, το Ψηφιακό Μουσείο της Ιστορίας της Άνδρου προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, το πρόγραμμα Life, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ και τον ΒΙΟΚΑ Υδρούσας προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ.

 

5. Ποια είναι η πιο δύσκολη Δημοτική Ενότητα (εκλογικά) για εσάς και πως σκοπεύετε να την «αντιμετωπίσετε»;

Όπως τονίζω στους υποψηφίους συμβούλους της ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στην πολιτική δεν υπάρχουν δυσκολίες αλλά προκλήσεις. Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες υπερέχουμε ξεκάθαρα. Λόγω υποψηφίων και εντοπιότητας του Γιάννη Γλυνού που συγκρότησε αυτή την παράταξη η Δ.Ε. Κορθίου είναι φίλα προσκείμενη στην παράταξή μας. Στη Χώρα της Άνδρου με τα στελέχη που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό μας έχει ήδη αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο υπέρ μας, εκεί που η παράταξη του κ. Σουσούδη μέχρι πρότινος, προ αναγγελίας συνδυασμών, ήταν αήττητη. Πρόκληση για εμάς είναι η Δημοτική Κοινότητα Μπατσίου, όπου το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται τόσο από στελέχη έμπειρα στην Αυτοδιοίκηση όπως τη Δέσποινα Τούντα (π. Νομαρχιακή Σύμβουλο και με πολυετή εμπειρία στην Κεντρική Διοίκηση), τον Κωνσταντίνο Μαγουλά (Αντιδήμαρχο Μπατσίου), τον Χρήστο Παπαχρήστο (Δημοτικό Σύμβουλο) αλλά και νέα πρόσωπα που ο κόσμος τους γνωρίζει και τους εκτιμά ως επαγγελματίες και από την προσωπική τους διαδρομή στην κοινωνία της Άνδρου ενώ απέναντι, αφού μιλάμε για εκλογές και αναμέτρηση, υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο «γερασμένο» πολιτικά, με υποψηφίους που η κοινωνία τους έχει ήδη προσάψει κατά καιρούς ευθύνη για την μη ισόρροπη ανάπτυξη της Δ.Ε. Υδρούσας σε αναλογία των μεγάλων έργων των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων της Άνδρου.

6. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία και ποια τα βασικότερα σημεία του προγράμματός σας;

Ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, πρωτίστως του ΧΥΤΥ Άνδρου και εκτέλεση όσων είναι ήδη ώριμα στις μελέτες. Τουρισμός – πολιτισμός. Διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου δράσεων προβολής του νησιού για την προσέλκυση κάθε είδους τουρισμού. Ιδιαίτερη έμφαση στον Θρησκευτικό Τουρισμό όπου η Άνδρος πρέπει να αναδειχθεί σε αυτό που είναι αντικειμενικά: «Οι Πύλες της Παναγίας προς το Αιγαίο», στον Πολιτιστικό, γενικά εναλλακτικό τουρισμό (μουσειακό, πεζοπορικό, φυσιολατρικό), αλλά και στον τουρισμό Αναψυχής με έμφαση στη νεολαία και την διασκέδαση, με την αξιοποίηση όλων των παραλιών και προώθηση των επαγγελματιών του τουρισμού, ώστε η Άνδρος να αποκτήσει δική της ταυτότητα. Αναβάθμιση μικρών Μουσείων, δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού, θεσμοθέτηση ετήσιου φεστιβάλ «Καϊρια», αξιοποίηση του τουριστικού καταφυγίου Μπατσίου και του αλιευτικού καταφυγίου Χώρας με πρώτιστο μέλημα την δυνατότητα προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων. Αγροκτηνοτροφία. Κατασκευή σφαγείων και μονάδων τυποποίησης προϊόντων. Προώθηση των νέων αγροτών στην τυποποίηση και πώληση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, με παράλληλη κατάρτιση και ενημέρωση των αγροτών. Ορθολογική διαχείριση –εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων για την κάλυψη πλήρως των αναγκών των κατοίκων της Άνδρου. Καθολική εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης και ενίσχυσή του μέσω του εθελοντισμού. Παρεμβάσεις και διεκδίκηση βέλτιστης ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Άνδρου ενδοκυκλαδικά και με τα μεγάλα λιμάνια όπως Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Υγειονομική θωράκιση με παροχή κινήτρων σε γιατρούς για να υπηρετούν στην Άνδρο.

7. Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τα άτομα που θα συμμετάσχουν στο συνδυασμό σας;

Η ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι ένα κράμα στελεχών των Συνδυασμών των εκλογών του 2010 «Πρόταση Ευθύνης», «Ανδριακή Ενότητα» και νέων προσώπων. Συγκεκριμένα η αναλογία είναι: 30 σύμβουλοι από την «Πρόταση Ευθύνης», 33 σύμβουλοι από την «Άνδρο Μπροστά» και 47 νέα πρόσωπα. Δεν έγινε επιλογή. Συμμετέχουν όλοι όσοι πίστεψαν σ΄αυτό το πολιτικό εγχείρημα με πάθος και στόχο τη νίκη.

8. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο για το Δήμο Άνδρου είναι ο τουρισμός. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την ανάπτυξη του βασικότερου ίσως εργαλείου για το νησί μας;

Έχοντας σαν νησί τη βαριά κληρονομιά των χορηγών που άφησαν ανεξίτηλο το όνομά τους στην Άνδρο και στη Χώρα θα επιδιώξουμε την αξιοποίηση κάθε χορηγίας ώστε να αναπτυχθεί η υποδομή του νησιού σε χώρους πολιτισμού και τέχνης. Η ανέγερση του Συνεδριακού Κέντρου, το ανοιχτό θέατρο και όποιες άλλες υποδομές θα αποτελέσουν τη συνέχεια στον μακρύ κατάλογο των κτιρίων που στολίζουν το νησί μας και θα διαιωνίσουν τα ονόματα των χορηγών τους.

Στην Άνδρο ο Τουρισμός είναι συνυφασμένος με τον Πολιτισμό συνεπώς οι στόχοι της ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ αφορούν στον κοινό άξονα Τουρισμός – Πολιτισμός και συγκεκριμένα:

 • Διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου δράσεων προβολής του νησιού για την προσέλκυση κάθε είδους τουρισμού

Συμμετοχή του Δήμου Άνδρου στις εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, έκδοση ενιαίου τουριστικού οδηγού και DVD με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την Άνδρο και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Προβολή μέσω των εκθέσεων των παραδοσιακών προϊόντων και της γαστρονομίας μας, που μπορεί να αποτελέσει σήμα κατατεθέν για την προσέλκυση επισκεπτών. Δημιουργία ιστοσελίδας του Δήμου με σκοπό την ολοκληρωμένη παροχή πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους και αξιοποίηση της ψηφιοποίησης του πολιτισμικού υλικού της Άνδρου που έχει γίνει ήδη από το Επαρχείο.

 • Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με ιδιαίτερη έμφαση στον Θρησκευτικό Τουρισμό όπου η Άνδρος πρέπει να αναδειχθεί σε αυτό που είναι αντικειμενικά: «Οι Πύλες της Παναγίας προς το Αιγαίο», στον Πολιτιστικό, γενικά εναλλακτικό τουρισμό (μουσειακό, πεζοπορικό, φυσιολατρικό), αλλά και στον τουρισμό Αναψυχής με έμφαση στη νεολαία και την διασκέδαση, με την αξιοποίηση όλων των παραλιών και προώθηση των επαγγελματιών του τουρισμού, ώστε η Άνδρος να αποκτήσει δική της ταυτότητα.
 • Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για θέματα τουρισμού με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών
 • Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων ώστε να είναι επισκέψιμοι (Πλάκα Δ.Δ. Καππαριάς, Πάνω Κάστρο, Υψηλή, Παλαιόπολη). Για το σκοπό αυτό απαιτούνται υποστηρικτικά έργα όπως παράδειγμα για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Παλαιόπολης είναι απαραίτητη η διάνοιξη του δρόμου από τον επαρχιακό δρόμο προς τον αρχαίο λιμένα
 • Αναβάθμιση μικρών Μουσείων (Ναυτικό Μουσείο στη Χώρα, Μουσείο Λαογραφίας στη Χώρα, Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Συνετί, Υφαντικής Τέχνης στην Αγία Τριάδα, Εκκλησιαστικό Μουσείο Αηδόνια) Ίδρυση Μουσείου Υδροκίνησης στα Διποτάματα και αξιοποίηση σημαντικού αριθμού νερόμυλων
 • Προστασία, ανάδειξη και προβολή των πύργων του νησιού Πύργος του Αγίου Πέτρου, Πύργος Μπίστη Μουβελά και Κάτω Κάστρου Χώρας.
 • Προβολή του σπηλαίου του Αλαδινού και ένταξη στο τουριστικό πρόγραμμα του Δήμου ώστε να είναι ανοιχτό καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες
 • Θεσμοθέτηση και λειτουργία ετήσιου φεστιβάλ Άνδρου με την επωνυμία “Καϊρια”, όπου σε καθορισμένο πρόγραμμα, που θα λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών, θα περιλαμβάνονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του έτους (κεντρικές και περιφερειακές, καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες).
 • Αξιοποίηση του τουριστικού καταφυγίου στο Μπατσί, εκπαίδευση και επιμόρφωση ανθρώπινου δυναμικού
 • Λειτουργία Τουριστικών Περιπτέρων και στα τέσσερα κέντρα του νησιού με ειδικευμένο προσωπικό στα θέματα τουρισμού
 • Προγράμματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και χορών για ενήλικους και παιδιά μέσω δημοτικών προγραμμάτων.

 

9. Ποια είναι η άποψή σας για τις ΑΠΕ και πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι του νησιού;

Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ για τα Αιολικά Πάρκα και τις ΑΠΕ διατείνεται ότι μπορούν να αναπτυχθούν με μέτρο και φειδώ και αφού προηγηθεί συνολική μελέτη χωροθέτησης για όλο το νησί που θα δεσμεύει το παρόν και το μέλλον, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι που θα επιτρέπονται τέτοιες δράσεις και που όχι. Οι όποιες εγκρίσεις από το Δήμο θα δίνονται μετά από υποβολή και αποδοχή όρων που θα αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, τα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ των τοπικών κοινοτήτων που θα αναπτυχθούν οι επενδύσεις, τα οποία θα είναι οικονομικά αλλά και αποκλειστικής στήριξης της τοπικής απασχόλησης και πάντα μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ενδιαφερομένων τοπικών κοινοτήτων ή τοπικών δημοψηφισμάτων.

10. Διαχείριση απορριμμάτων. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα, για το οποίο μέχρι τώρα έχουν γίνει τρεις μεγάλες χωροθετήσεις του χώρου διαχείρισης, χωρίς αποτέλεσμα.

Στην δημοτική περίοδο που τώρα λήγει, εκπονήθηκε μια μεγάλη μελέτη με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και παρακολούθηση – έλεγχο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Η εν λόγω μελέτη έχει πλέον ολοκληρωθεί και έπεται η φάση του ελέγχου από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και η γνωμοδότηση από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, συνολικά 12 σε αριθμό.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συγκριτικά όλες οι παλιές προτεινόμενες θέσεις και δύο νέες, συνολικά βαθμολογήθηκαν 9 θέσεις, με βάση κριτήρια που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου.

Ο συνδυασμός μας «ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», εκτιμώντας ως απαραίτητη διαδικασία την αποτύπωση της γνώμης των Ανδριωτών, θα ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να μπει σε διαβούλευση η συγκριτική αξιολόγηση των 9 θέσεων και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και η βαρύτητά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία της διαβούλευσης θα εκφραστεί η άποψη των δημοτών για την καταλληλότερη επιλογή του χώρου δημιουργίας ΧΥΤΥ.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα συνυποβληθούν στις υπηρεσίες και θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας, δεδομένου ότι η κοινωνική αποδοχή για την χωροθέτηση κάθε οχλούσας δραστηριότητας είναι σημαντικό στοιχείο για την επιλογή της τελικής θέσης.

Η ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ διαβεβαιώνει όλους τους Ανδριώτες ότι είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε και να λειτουργήσουμε με όλους τους κανόνες της επιστήμης τον Χώρο Διαχείρισης των Απορριμμάτων του νησιού.

Πρέπει επί τέλους η διαχείριση των απορριμμάτων της Άνδρου να γίνεται με τους κανόνες που ισχύουν σε όλους τους πολιτισμένους λαούς.

11. Γίνεται πολύς λόγος για τους θεματικούς και τοπικούς αντιδημάρχους, αλλά και την έλλειψη αρμοδιοτήτων στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων στους δήμους όλης της χώρας. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα στο Δήμο Άνδρου, ώστε να υπάρχει ισορροπία;

Ο Καλλικράτης είναι ένα αυτοδιοικητικό μοντέλο με αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή του, που όμως καλούμαστε να ξεπεράσουμε παρά την οικονομική κρίση και την υποστελέχωση των Υπηρεσιών. Όσον αφορά στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, εκείνοι οφείλουν να είναι ενήμεροι για τα προβλήματα του χωριού και σε συνεργασία με τον εκάστοτε Αντιδήμαρχο, το Δήμαρχο και τις υπηρεσίες να διεκδικούν ό,τι καλύτερο μπορούν για το χωριό τους. Ο ρόλος των αντιδημάρχων, έτσι όπως είναι διαρθρωμένο το σύστημα, θεωρώ όχι μόνο ότι είναι αναγκαίος αλλά επιπροσθέτως πρέπει να ενισχυθεί ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να επιλύουν άμεσα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

12. Τι ρόλο θα παίξουν οι πολίτες στο μοντέλο διοίκησης που θα ασκήσετε, αν εκλεγείτε;

Ο πολίτης είναι ο εντολοδόχος και η διοίκηση οφείλει αφ΄ενός να βρίσκει διέξοδο στα προβλήματα που τον απασχολούν και αφ΄ετέρου να του διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον, υλοποιώντας έργα ανάπτυξης για τον τόπο του.

13. Αν κάποιος σας ρωτούσε «γιατί να σε ψηφίσω», τι θα του απαντούσατε;

Ψηφίζοντας την Δημοτική Παράταξη ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ο πολίτης της Άνδρου επιλέγει τη δύναμη της ενότητας και της εμπειρίας στην αυτοδιοίκηση για την οριστική λύση ζητημάτων που χρονίζουν λόγω της διχόνοιας και της πόλωσης που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων τουρισμού και αγροκτηνοτροφίας, με σφαγεία, συσκευαστήρια, μονάδες τυποποίησης προϊόντων. Για την συνέχιση και ολοκλήρωση των σημαντικών έργων υποδομής (ΒΙΟΚΑ – ΧΥΤΥ), για την επέκταση του λιμανιού του Γαυρίου και την ολοκλήρωση των λιμανιών Χώρας και Κορθίου. Για την εκτέλεση μικρότερων έργων που συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ανδριωτών και την αύξηση του τοπικού πλούτου. Όσον με αφορά προσωπικά, η μέχρι τώρα συνεχής και αταλάντευτη παρουσία μου στην υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου, είναι εγγύηση για το μέλλον.

 

Σημείωση: η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Andros Portal, στις 10-5-2014

(http://www.androsportal.gr/2014/05/10/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF-3/)