Απρ 162014
 

Για ποιους λόγους συμμετέχω στην ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Γιάννη Μαλταμπέ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Γιώργος Παπανικολάου, δημοσιογράφος

Φίλε Διαμαντή,

Χάρηκα πολύ που μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας μας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις δημοτικές εκλογές στην Άνδρο. Αποδέχομαι ότι ενώ εσύ γνωρίζεις καλύτερα πρόσωπα και πράγματα, λόγω της δημοσιογραφικής σου απασχόλησης επί σειρά ετών στη ζωή της Άνδρου, εγώ από την άλλη μεριά αν και έρχομαι στο όμορφο νησί τακτικά από το 1983 ήμουν έως σήμερα ένας παρατηρητής που έβλεπε από κάποια απόσταση το τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια. Γεγονός είναι ότι και οι δύο θέσεις και η δική σου και η δική μου, έχουν τα μειονεκτήματά τους αλλά και τα πλεονεκτήματά τους. Γιατί μπορεί να γνωρίζεις τόσες πολλές λεπτομέρειες και να είσαι τόσο πολύ μπασμένος στις λεπτομέρειες μιας κατάστασης, αλλά αυτό να σε οδηγεί να χάσεις τη μεγαλύτερη εικόνα. Ή να βλέπεις τη μεγαλύτερη εικόνα αλλά να μη γνωρίζεις κάποιες λεπτομέρειες που είναι δυνατόν να είναι καταλυτικές.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως εγώ ακολούθησα τη συμβουλή σου, προκειμένου να αποφασίσω αν θα συμμετέχω στην ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και διάβασα ότι υπήρχε σχετικά στην ιστοσελίδα του ΕΝ ΑΝΔΡΩ και προπάντων τις δύο συνεντεύξεις των κ.κ. Μαλταμπέ και Σουσούδη. Ακριβώς αυτές οι δύο συνεντεύξεις οι οποίες εμφανίζουν βασικά στοιχεία της προσωπικότητας και των προτεραιοτήτων των δύο υποψηφίων, με έκαναν να στηρίξω τον κ. Μαλταμπέ για τους κατωτέρω λόγους.

1)- Όπως και χιλιάδες Έλληνες, έτσι κι εγώ έχω πλέον καταλάβει ότι περάσαμε σε μία νέα εποχή της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας. Δεν έχουμε πλέον την ευχέρεια να αναθέτουμε την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας μας σε παρατάξεις που κερδίζουν με την πρώτη και άνετα την πλειοψηφία και ενεργούν ως απόλυτοι άρχοντες αγνοώντας τις προτάσεις και τις εισηγήσεις των μειοψηφιών. Μπήκαμε πια στην εποχή των συνεργασιών, όπου δύο ή τρεις παρατάξεις είναι υποχρεωτικό να συνεργάζονται προκειμένου να επιλυθούν να σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αυτό το μήνυμα της απαραίτητης συνεργασίας είναι φανερό ότι το έχει αντιληφθεί ο κ. Μαλταμπές ο οποίος συνεχώς δίνει έμφαση στην ανάγκη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Για το λόγο αυτό όπως υπογραμμίζει στη συνέντευξή του έκανε πρόταση και στους άλλους επικεφαλείς και φυσικά στον κ. Σουσούδη, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του νησιού όλοι μαζί από κοινού. Αλλά ο κ. Σουσούδης αρνήθηκε. Και μάλιστα παρόλο που ο κ. Μαλταμπές πρότεινε να μην είναι αυτός επικεφαλής αυτής της συνεργασίας!

Έχω τη γνώμη ότι ο λαός της Άνδρου και όχι μόνον, θα ήθελε όλους αυτούς που δείχνουν τη διάθεση να συμμετάσχουν στα κοινά, να είναι πρόθυμοι να βάλουν τον προσωπικό τους εγωισμό σε δεύτερη μοίρα και να καθίσουν μαζί με τους υπόλοιπους γύρω από ένα τραπέζι ώστε να μοιραστούν την ευθύνη για τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν.

Πιστεύω ότι η κρισιμότητα των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας ως κοινωνία, τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει για χρόνια την ωραία Άνδρο, επιβάλλουν την ΕΝΟΤΗΤΑ. Και θα’ ταν ευχής έργο αν η πρόταση του κ. Μαλταμπέ έβρισκε απήχηση στους άλλους επικεφαλείς των παρατάξεων που διεκδικούν τη δημοτική αρχή. Για τον απλούστατο λόγο ότι αν μπορούσαν αυτοί να συμφωνήσουν στις αναγκαίες λύσεις τότε θα υπήρχε πραγματική πρόοδος και αναπόφευκτα όλη η κοινωνία θα ακολουθούσε.

Γιατί άραγε δεν δέχονται την ΕΝΟΤΗΤΑ που προτείνει ο κ. Μαλταμπές; Είναι αλαζονεία; Είναι προσωπική διαφωνία; Ότι και να’ ναι πιστεύω ότι χάνεται μια μοναδική ευκαιρία την οποία ο κ. Σουσούδης (ο οποίος έμαθα ότι είναι ιατρός) ασκεί σχεδόν καθημερινά στην επιτέλεση του λειτουργήματός του σε σοβαρές ιατρικές καταστάσεις. Τώρα που έχει μπροστά του το ταλαιπωρημένο και γεμάτο πληγές σώμα της Άνδρου, γιατί δεν δέχεται τη σύμπραξη των άλλων επαϊόντων έτσι ώστε όλοι μαζί να τη βοηθήσουν να σταθεί στα πόδια της;

Η στάση των δύο υποψηφίων όσον αφορά στο θέμα αυτό, είχε καταλυτική επίδραση στην κρίση μου για τη συμμετοχή μου στην ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

2)- Δεύτερο στοιχείο που γίνεται φανερό από τις συνεντεύξεις είναι ότι ενώ ο κ. Μαλταμπές είναι σαφής και συγκεκριμένος όσον αφορά στις προτεραιότητες που θέτει για τη δημαρχία, ο κ. Σουσούδης παρουσιάζει μια εικόνα σύγχυσης και ασάφειας, ενώ ορισμένες προτάσεις του είναι έως και αντιφατικές. Για να μην πω επικίνδυνες να προκαλέσουν χάος.

Για παράδειγμα ο. κ. Σουσούδης αναφέρει ότι «η Άνδρος πρέπει να έχει το δικό της αναπτυξιακό πρότυπο». Αλλά παρακάτω στην ίδια ενότητα της συνέντευξης του αναφέρει ότι «κύριος άξονας των προτεραιοτήτων μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη … αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις δημοτικές ενότητες του νησιού θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τις δικές τους αναπτυξιακές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους»!!!!

Τελικά δηλαδή τι θα γίνεται; Αυτό που επιλέγει ο δήμος Άνδρου ή αυτό που προτιμούν οι τρεις δημοτικές ενότητες; Ή μήπως τίποτα από τα δύο αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ του «προτύπου» και των «ιδιαίτερων χαρακτηριστικών» κάθε δημοτικής ενότητας; Αν αυτό δεν αποτελεί αντίφαση που είναι δυνατόν να προκαλέσει ένα μικρό χάος, τότε τι είναι;

Αλλά και σε άλλο μέρος της συνέντευξής του ο κ. Σουσούδης δεν απαντά ευθέως όσον αφορά στα τρία μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού, αλλά αντιπαρέρχεται την ερώτηση αναφέροντας ότι «στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο θα φέρει την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων στα συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων, στις κοινότητες και στα τοπικά συμβούλια έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, να μπορούν να γίννουν έργα και δράσεις στα χωριά …»

Γνωρίζοντας το τι συμβαίνει στις μικρές κοινωνίες των χωριών, πιστεύω ότι ο κ. Σουσούδης με την πρότασή του αυτή, αν εκλεγεί, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και τότε θα δούμε τι σημαίνει να φυσάει αληθινά! Διότι οι κάθε προσωπικές και συμφεροντολογικές επιδιώξεις του καθενός, σε κάθε χωριό, απλά θα πάρουν αριθμό προτεραιότητας! Αφού άνοιξε ο δρόμος για έναν, θα πρέπει να ανοίξει και για τον άλλον, και τον επόμενο και ου το καθ’ εξής. Αν οι δράσεις αυτές δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, τότε πολύ φοβάμαι ότι είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην εικόνα και τα χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος της Άνδρου.

Φίλε Διαμαντή, ήδη η επιστολή μου αυτή έχει ξεπεράσει τα όρια της φιλοξενίας. Θα μπορούσα να επισημάνω και άλλες διαφορές που κατά την άποψή μου δείχνουν τους λόγους που η υποψηφιότητα του κ. Μαλταμπέ υπερέχει αυτής του κ. Σουσούδη.

Θα κλείσω αναφέροντας ότι στο τέλος της συνέντευξής του ο κ. Σουσούδης επισημαίνει ότι «Απορρίπτουμε αυτούς που διχάζουν και ενώνουμε δυνάμεις γιατί η Άνδρος, η μικρή μας πατρίδα, μας ενώνει».

Αν αληθινά πιστεύει αυτά, αν πραγματικά τα προσυπογράφει και δεν είναι αυτά ξύλινα, λόγια του αέρα, ότε γιατί αρνήθηκε το «ενωτικό σχήμα, χωρίς κανένα αποκλεισμό και όσον αφορά εμένα χωρίς να απαιτώ να είμαι επικεφαλής» που πρότεινε ο κ. Μαλταμπές;

Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Μαλταμπές έχει αντιληφθεί το νόημα και τις απαιτήσεις που έχει ο κόσμος από αυτούς που θέλουν να τον εκπροσωπήσουν ενώ ο κ. Σουσούδης δυστυχώς έχει μείνει στο παρελθόν.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γιώργος Παπανικολάου